måndag 26 april 2010
Mys dag på Fsk och besök av Leila på kvällen
Jag blev så glad, jag hörde på ett samtal emellan 2 tjejer på fsk de var väl 4 -5år och ena tjejen sa " titta syrgas" då sa en annan tjej till henne att Han heter faktiskt Filip", Det är så härliga barn att det är så rakt på sak. Ikväll är Lejla min "bak jour" istället för Maggan, Så hon kommer hit i eftermiddag/kväll då blir de tacos:-)
Nu ska jag lägga mig, Tack för de trevliga sällskapet Leila med god tacos och te o bulle senare på kvällen. Hoppas innerligt att de blir en lugn o bra natt. Kram på er.
söndag 25 april 2010
Hund på rymmen och städ dag.
Är sååå trött, Julius slets sig från mig när vi var ute i Strömslund så de tog 1½ timma för att få in honom. han jaga katter råddjur och annat trevligt, Roligt eller, NOT! Tack sååå mycket, alla bilister som stannade på vägar, och sen Maggan och Lars deras hund Trixi, som till slut fånga in honom nere vid mammas lekpark.
Nu har vi sovit middag, städat huset och snart blir det kvällmat med Maggan vi ska äta Sill med potatis och grädfilsås med gräslök i. Hon ska sova över här. ja hon är ju stand in istället för min mamma som är på Kreta. Nu har pappa Jim åkt hem.
Nu ska jag o maggan äta glass me björnbär på. Filip ligger o sover:-)
lördag 24 april 2010
Pappa Jim på besök hemma hos oss
Mys helg med Pappa Jim Vi har haft såå trevligt o roligt. Vi har varit ute hela dagen,Först åkte vi och handla på Överby sen var vi ute och sola o busa i solen, gott o sitta o slöa innan man ska göra Lördagsmiddag. Filip är frisk och jätte glad o pigg. det är de bästa av ALLT♥ Nu är vi mätta i magen "Grillmästaren Hanna" gjorde fin fina grillade kotkletter med klyftpotatis olika goa såser och gott vin till. Nu sover snart Filip och vi ska se på Körslaget o snacka..
onsdag 21 april 2010
Mot ny adress i 1 VECKA, BARA!!
Bor hos min mamma en vecka fram. eftersom mamma åker till Grekland/Kreta 22 tills 29 april, Jag bor här hemma med Filip eftersom han är mer van o bo här hemma hos sin mormor mer än hos mig sen har han alla sina saker, och att jag är hundvakt åt Julius + att Maggan bor på samma gata som mamma, blir lättast så. Nu finns ...jag, på mobilen eller hennes hemnr. fråga gärna mig, om ni vill ha det.
tisdag 20 april 2010
Mina egna funderingar
Undrar saker som "När är de min tur o må bra? När är de nån som undrar, hur mår du själv? När kan man känna lugn? Ryck upp dig så illa är de väl ändå inte, det går o jobba bort, dom orden HATAR jag" Att ha oro för sitt sjuka barn i 3½år och att jag lider av panikångest o förföljesemani sen 12år tillbaks. De går INTE över bara för att man knäpper med fingrarna. Jag lider fruktansvärt o det är jätte jobbigt. Jag får en bra stöttning o hjälp, men jag får nog leva med det som sagt.
Gungning o bus med Filip
Funderar på om mamma kommer iväg till Grekland/Kreta imorgon natt. hmhm ser lite mörkt ut, i dubbel bemärkelse. Landvetter har fortfarande stängt för trafik så.
har varit hos mamma o ♥, som tur var blev ingen tur till NÄL, hans svullnad gick ner av sig själv bara lite kvar. Men vi har kontakt med NÄL till o från. Vi har varit ute o gungat, kollat råddjur.
jag åkte till stan och handla lite mat.
Har nyss ätit suchi såå jävla gott.
Nu sitter ja o tar de lungt,
Jag har lagt upp nya fina kort på guldklimpen.
söndag 18 april 2010
En skönt o mycket trevlig helg
I fredags var ja hemma fick besök av Jennifer och Emma Thuvesson. jag hade Filip för första gången efter alla sjukhus vistelser på NÄL, såå mysigt, Tack för en toppen god Lördagsmiddag mamsen Solveig Andersson. kött klyftpotatis och äldelostsås, färsk grönsparris och rött vin, sen till efterätt blev det sommarbär med vitchocklad, kokos och lite glass till, såå gott. mätt o go. Nu ska ja kolla på tv o sitta vid datan, inte göra nått ungefär.
Är hos mamma o lilla ♥ ett tag, kommer väl hem runt 16.00. hoppas på fint väder idag. vilket de ser ut som änså länge. Filips inne ord just nu är INTE till allt, såå kul eller hur. Men han sa JA till en grej det var att "hjälpa" mormor och måla hennes hall, kort kommer ikväll. Nu har jag percis kommit hem från mig efter en mycket trevlig kväll hos barndomsvännen Jennifer Nilsson. gjode 2 rätters middag först med kyckling i ugn o sallad och ris till, jag gjorde efterätten de blir min egna fusk panacotta. trevligt värre och mycket gott.
onsdag 14 april 2010
Fakta från Socialstyrelsen om 22q11-deletionssyndromet
Sjukdom/diagnos
Vid 22q11-deletionssyndromet kan flera organ i kroppen påverkas på grund av avvikelser i utvecklingen under fosterstadiet. Svårighetsgraden av de olika symtomen kan variera från mycket lindriga till svåra. Flera missbildningar kan förekomma, som hjärtfel, gomspalt samt underutveckling av bräss och bisköldkörtlar. Många andra, mindre vanliga missbildningar kan också förekomma. Vanliga symtom är matningssvårigheter, tal- och språkavvikelser, täta luftvägsinfektioner, inlärningssvårigheter och neuropsykiatriska problem. Tänder, hörsel, syn och tillväxt kan också påverkas.
22q11-deletionssyndromet är känt under flera namn: 22q11-deletionssyndrom, velokardiofacialt syndrom (VCFS), DiGeorge syndrom och CATCH 22.
DiGeorge syndrom beskrevs 1965 av barnläkaren Angelo DiGeorge från Philadelphia. Kännetecknen var immunbrist orsakad av underutveckling av brässen (thymus), låg kalkhalt i blodet på grund av nedsatt funktion av bisköldkörtlarna samt hjärtfel och ett karaktäristiskt utseende.
Robert Shprintzen, logoped i New York, beskrev 1978 ett syndrom med bristande gomfunktion, med eller utan gomspalt. Han redogjorde för talsvårigheter i form av öppet nasalt tal, inlärningssvårigheter, karaktäristiskt utseende samt ofta medfött hjärtfel. Shprintzen benämnde syndromet velo-cardio-facialt syndrom (VCFS, velo="gomsegel," cardio="hjärta," facies="ansikte)."
I början av 90-talet fann man att en och samma kromosomavvikelse, nämligen 22q11-deletion, orsakade de nämnda syndromen, som således beskrev olika manifestationer av samma kromosomfel.
I syfte att förena de beskrivna syndromen med samma orsak under ett namn föreslog en engelsk forskargrupp 1993 en helt ny benämning, nämligen CATCH 22, vilket är en akronym där C står för cardiac anomaly (hjärtfel), A för anomalous face (karaktäristiskt ansikte), T för thymic hypoplasia (underutveckling av brässen), C för cleft palate (gomspalt), H för hypocalcemia (låg kalknivå i blodet) och 22 för kromosom nummer 22.
CATCH 22 är det namn som tidigare använts mycket i Sverige. 22q11-deletionssyndromet är den benämning som alltmer används internationellt och numera också i Sverige.
Förekomst
Ungefär ett av 4 000 barn föds med 22q11-deletion. Det innebär att det i Sverige föds ungefär 25 barn med syndromet per år. Hittills har cirka 200-300 personer fått diagnosen i Sverige. Eftersom kunskapen om syndromet fortfarande är relativt ny, i kombination med att många kan ha lindriga symtom, finns det anledning att tro att många är odiagnostiserade och att antalet personer med syndromet därför är betydligt större.
Orsak till sjukdomen/skadan
Skadan orsakas av en förlust (deletion) av en liten del av den långa armen (q) på en av kromosomerna i kromosompar 22 (22q11). Det innebär att en liten del av arvsmassan inom detta område saknas och att den normala funktionen därmed gått förlorad.
Många forskargrupper har försökt hitta de arvsanlag (gener) och genetiska mekanismer som kan ligga till grund för skadan. Olika forskare har visat att ett av de cirka 25 arvsanlag som saknas, nämligen TBX1-genen, kan förklara en del av den skada som uppkommer. TBX1-genen styr bildningen av (kodar för) proteinet T-box1, som är viktigt för bildandet av vävnader och organ under fosterutvecklingen. Hela gåtan är dock inte löst, och det återstår att hitta andra arvsanlag och mekanismer, till exempel påverkan av andra gener eller samverkan mellan gener, som kan förklara övriga avvikelser.
Ärftlighet
Omkring 90 procent av dem som har 22q11-deletionssyndromet har en nymutation, vilket innebär att felet i arvsmassan uppträder för första gången hos personen själv och inte är nedärvt. Föräldrarna till ett barn med en nymutation har ingen ökad risk att på nytt få ett barn med syndromet.
Hos cirka 10 procent har syndromet ärvts autosomalt dominant. Det innebär att om den ena föräldern har kromosomavvikelsen blir risken för såväl söner som döttrar att ärva den 50 procent. Det är dock inte möjligt att förutsäga hur allvarliga symtom barnet i så fall kommer att få. De barn som inte ärvt kromosomavvikelsen får inte syndromet och riskerar inte att föra det vidare.
Symtom
Det är viktigt att tänka på att varje individ med 22q11-deletionssyndromet är unik. Hur många av symtomen personen har och hur svåra de är varierar, trots att de allra flesta tycks ha samma deletion. En förälder med mycket lindriga symtom, som kanske inte ens känner till att han/hon har en kromosomskada, kan få ett barn med betydligt svårare symtom. Förhållandet kan också vara det omvända.
Många organsystem kan påverkas, som hjärtat med olika medfödda hjärtfel, mjuka gommen med svaghet eller gomspalt som påverkar talet, immunsystemet med infektionskänslighet samt nervsystemet. Påverkan på nervsystemet ger som regel en lätt försenad utveckling samt lätta till måttliga inlärningssvårigheter och neuropsykiatriska problem.
Symtomen varierar också med åldern. Tecken på hjärtfel, matningssvårigheter, infektionsproblem samt tal- och språksvårigheter dominerar hos de yngre barnen, medan inlärningssvårigheter och neuropsykiatriska problem framträder senare. Vissa utseendemässiga likheter förekommer hos många, med bland annat bred näsrygg och rund nästipp, korta ögonspringor, fylliga ögonlock, smal mun, platta kindben, liten haka och rund form på ytteröronen. Många har också långa fingrar.
Hjärtfelen drabbar vanligen utflödet från hjärtat. Drygt hälften har medfött hjärtfel. Många olika hjärtfel kan förekomma, både lindriga och betydligt allvarligare. Exempel på de vanligaste hjärtfelen är avbruten aortabåge, förträngning av lungpulsådern (pulmonalisstenos), totalt blockerad lungpulsåder (pulmonalisatresi), kvarstående gemensam stam från hjärtat till kropps- och lungpulsådern (truncus), hål i skiljeväggen mellan kamrarna (VSD, ventrikelseptumdefekt) och ett kombinationsfel med bland annat förträngning av utloppet till lungpulsådern och ett hål i skiljeväggen mellan kamrarna (Fallots anomali). Gemensamt för hjärtfelen är att de vanligen ger tidiga symtom, oftast under de första levnadsdagarna eller -veckorna.
Gomspalt och bristande gomfunktion är mycket vanligt. De vanligaste typerna av spalt är de som drabbar enbart gommen, det vill säga isolerad gomspalt eller dold (submukös) gomspalt. Endast sällan förekommer läpp-käk-gomspalt. Oavsett om det finns en spalt i gommen eller inte, så har de flesta bristande gomfunktion (velofarynxinsufficiens). Det innebär att gomseglet (mjuka gommen) inte förmår stänga till helt mellan mun- och näshålan, vilket normalt sker när man talar eller sväljer. Hos spädbarn medför en defekt i mjuka gommen ofta problem med att suga och att maten kommer upp i näsan. Senare kan velofarynxinsufficiens främst orsaka att talet blir otydligt och ofta öppet nasalt, eftersom luften delvis läcker upp i näsan.
Matningssvårigheter är vanligt. Spädbarnen har ofta svårt att suga, och de kräks ofta genom näsan. Svårigheterna orsakas i första hand av den bristande gomfunktionen, men kan också bero på nedsatt hjärtfunktion och/eller att motoriken i mag-tarmkanalen är störd. Det kan också vara svårt att få de lite äldre barnen att vänja sig vid fast föda.
Tänderna kan ha dåligt mineraliserad emalj och komma fram sent. Ibland saknas något tandanlag. Det är vanligt med dålig salivsekretion och muntorrhet. En del personer med syndromet har problem med mycket karies (hål i tänderna) och lätt för att få tandköttsinflammation.
Immunbrist av lindrig till måttlig grad är vanlig, men endast ett fåtal barn har en allvarlig immunbrist. Immunbristen orsakas av underutveckling av brässen (tymus). Brässen anläggs under fostertiden högt uppe på halsen framför luftstrupen och vandrar senare ner till övre delen av brösthålan. Den fungerar som en "skola" för vissa vita blodkroppar som kallas T-lymfocyter. Dessa skyddar främst mot virusinfektioner och har dessutom en reglerande och samordnande funktion i vårt immunsystem.
Om brässen saknas mognar inte T-lymfocyterna, och barnet föds med en svår immunbrist med risk för livshotande infektioner. Detta är dock ovanligt vid 22q11-deletionssyndromet. Vanligare är att brässen vid födseln är liten och inte har vandrat ner till sin rätta plats i övre delen av brösthålan. Det leder till en mindre allvarlig immunbrist, som framför allt visar sig som en ökad känslighet för infektioner. Vanligast är luftvägsinfektioner och öroninflammationer.
Hos majoriteten kan den ökade känsligheten för infektioner rättas till spontant och mer eller mindre normaliseras i förskole- och skolåldern. Ibland kan immunbristen finnas kvar i vuxen ålder och ge fortsatt infektionsbenägenhet och trötthet samt innebära ökad risk för autoimmuna sjukdomar, det vill säga sjukdomar där immunförsvaret angriper kroppens egna celler.
Kalkbristen orsakas av bristfällig utveckling eller i enstaka fall av avsaknad av bisköldkörtlarna (parathyreoidea). Bakgrunden är att parathormon (PTH) från bisköldkörtlarna då produceras i för liten mängd. Parathormonet är viktigt för regleringen av kroppens kalkomsättning. Ofta ger kalkbristen symtom under nyföddhetsperioden i form av mer uttalad eller långdragen skakighet än den som ofta finns hos nyfödda. Behovet av parathormon är stort under nyföddhetsperioden men minskar sedan. Kalkbristen korrigeras därför oftast spontant men kan finnas kvar latent och återkomma i olika stressituationer, till exempel i samband med en operation.
Låg kalkhalt kan även ge symtom i form av muskelkramper, svimningar eller krampanfall. Även andra och mer diffusa symtom, som muskelsvaghet, domningar, stickningar, oro, trötthet och sömnsvårigheter förekommer. Bensmärtor, ofta uppfattade som växtvärk, kan bero på låg kalkhalt i blodet. Också här saknas tillräcklig kunskap för att säkert kunna bedöma hur vanlig kalkbrist är under de senare barnaåren, men den förefaller vanligare under vuxenlivet.
Kortväxthet är vanligt. Det kan ibland bero på saker som kan åtgärdas, som underfunktion av sköldkörteln, glutenintolerans eller att den egna produktionen av tillväxthormon är låg, vilket dock inte är vanligt. Behandling med tillväxthormon ges bara vid konstaterad brist.
Den psykiska och motoriska utvecklingen är något försenad hos många av barnen. Det gäller framför allt tal- och språkutvecklingen. Många börjar inte tala förrän i två- till treårsåldern, ibland ännu senare. Även hos äldre barn kan lättare språkavvikelser kvarstå. Det yttrar sig framför allt som en svårighet att använda språket, och de talar oftast i korta, enkla meningar. Många har bristfällig mimik, vilket bidrar till svårigheterna att kommunicera. Trots den försenade språkutvecklingen är det många med 22q11-deletionssyndromet som i skolåldern visar sig ha sin starkaste sida inom det verbala området.
Utvecklingen av den motoriska kontrollen är avvikande hos många. Hos vissa gäller det främst grovmotoriken (balans, muskelstyrka, att springa och hoppa), medan det hos andra mest är finmotoriken (fingerfärdighet, öga-handkontroll) som är bristfällig. Vanligast är att barnen har smärre svårigheter med både fin- och grovmotorik.
Begåvningsutvecklingen är i de flesta fall också påverkad. De studier som hittills gjorts visar att nästan hälften har lindrig utvecklingsstörning. Det tycks också finnas en tendens att de barn som har en begåvningsutveckling inom normalområdet ofta ligger under genomsnittet. Begåvningsprofilen är ofta ojämn. Funktioner som styrs av höger hjärnhalva, som formuppfattning eller hjärnans förmåga att ta emot och tolka signaler från ögat (visuell perception), är ofta sämre utvecklade än de språkliga funktionerna, vilka vanligen styrs från vänster hjärnhalva.
Neuropsykiatriska problem är vanligt förekommande. De innefattar uppmärksamhetssvårigheter samt svårigheter när det gäller socialt samspel.
Hos många barn är de av den arten och graden att diagnosen ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) kan ställas. Den psykiska energinivån är ofta låg, vilket leder till brist i koncentration och uppmärksamhet samt nedsatt uthållighet. Bland dem som har svårigheter med social interaktion och kommunikation har flertalet autismliknande tillstånd, men det är bara hos enstaka barn som det är så uttalat att diagnosen autistiskt syndrom kan ställas.
Inlärningssvårigheter är vanliga. Kombinationen av låg begåvning, ibland utvecklingsstörning och brister i koncentrationsförmåga, uthållighet och visuell perception gör att de allra flesta behöver såväl extra stöd i skolan som specialpedagogiska insatser. Inlärningssvårigheterna framträder tydligare när barnen blir äldre och ställs inför större krav.
Psykiska symtom av olika slag har beskrivits som vanligt hos vuxna med 22q11-deletionssyndromet. Det gäller främst ångest- och depressionstillstånd samt mano-depressivitet (bipolär affektiv sjukdom). Schizofreni och schizofreniliknande tillstånd är också vanligare än hos befolkningen i övrigt.
Ögonproblem, som nedsatt syn, betydande brytningsfel och skelning förekommer också i ökad grad.
Öronproblem, i form av öroninflammationer, vätska i mellanörat och problem med vax i hörselgångarna, är också vanligt vid syndromet. Många har en lindrig hörselnedsättning, och det finns enstaka barn som har en allvarlig hörselnedsättning.
Andra missbildningar och avvikelser förekommer också men är inte lika vanliga. De kan finnas i urinvägarna, fötterna (klumpfot), skelettet och mag-tarmkanalen. Skolios (sned rygg) är också vanligare än hos befolkningen i övrigt.
Diagnostik
Deletionen på kromosom 22 påvisas genom blodanalys med FISH-diagnostik (fluorescent in situ hybridisering) och ska alltid göras vid misstanke om syndromet. Deletionen kan också påvisas med så kallad MLPA-teknik (multiplex ligation-dependent probe amplification). Vid en vanlig kromosomanalys på odlade celler från blodprov upptäcks deletionen sällan, men däremot kan en sådan undersökning övervägas för att upptäcka ytterligare kromosomskador.
Behandling/åtgärder
Eftersom många olika symtom kan ingå i 22q11-deletionssyndromet är det väsentligt att hela problematiken uppmärksammas och kartläggs och att insatserna samordnas av ett team med erfarenhet av syndromet.
Hjärtbedömning är viktig. Barn med komplicerade hjärtfel ska utredas av barnhjärtläkare (barnkardiolog) och vid behov remitteras för operation. Ibland behöver operationer göras i flera steg vid olika tillfällen. Operationerna görs för närvarande i Göteborg och Lund, och för majoriteten av barnen med hjärtfel, även de svåra, är prognosen god.
Eftersom många av barnen har svårt att äta är det viktigt att få hjälp av dietist och logoped. För de riktigt små barnen kan sondmatning genom näsan vara nödvändig under en period.
Utredning av immunfunktionen ska alltid genomföras. Det görs genom analys av blodprover. Barn med ofta återkommande infektioner kan behöva tillfällig eller mer långvarig förebyggande antibiotikabehandling. I enstaka fall kan tillförsel av gammaglobulin (antikroppar) minska infektionskänsligheten. För barn och vuxna med mer markant immunbrist behövs försiktighetsåtgärder, som att undvika vaccination med levande smittämnen. Om blod och blodprodukter behöver ges ska dessa vara bestrålade. I sällsynta fall är immunbristen mycket allvarlig och kan ge livshotande infektioner. Vid uppföljning av personer med 22q11-deletionssyndromet ska uppmärksamhet riktas på om de har en tendens till att få upprepade infektioner.
Funktionen av bisköldkörtlarna ska kontrolleras. Detta görs genom blodprov. Vid underfunktion som ger symtom ska denna behandlas med mediciner.
Sköldkörtelfunktionen ska också kontrolleras regelbundet på grund av ökad risk för avvikande funktion, främst underfunktion.
Behandling med tillväxthormon ges vid konstaterad brist på tillväxthormon. Sådan behandling kräver dagliga injektioner. Vid uttalad brist kan behandling behövas även i vuxen ålder, eftersom tillväxthormon inte bara påverkar växandet utan också är viktigt för att reglera ämnesomsättningen.
Syn och hörsel bör också kontrolleras tidigt. En del behöver glasögon, och de barn som har en allvarligare hörselnedsättning behöver hörapparat.
Barnen bör tidigt komma i kontakt med en barntandvårdsspecialist för utredning. När diagnosen ställs först i vuxen ålder kan utredning ske hos sjukhustandläkare eller på oralmedicinsk klinik. Salivsekretionen liksom förekomsten av kariesbakterier i saliven bör kontrolleras några gånger under uppväxttiden, och därefter ungefär vart femte år i vuxen ålder. De flesta behöver förstärkt tandvård i form av fluorbehandling och hjälp med munhygienen. Vid sju till nio års ålder bör kontroll av tand- och bettutveckling ske. Vid tandbehandling som kan ge blödningar ska alltid antibiotika ges i förebyggande syfte till dem som har hjärtfel, eftersom bakterier från munhålan annars kan orsaka infektioner i hjärtat.
Det är viktigt att speciellt uppmärksamma tal- och språkutvecklingen. Om den är försenad är det angeläget att tidigt kontakta logoped, som utreder och tar ställning till behandling. Gomfunktionen bör bedömas av specialutbildad logoped och läkare med specialistkompetens inom röst- och talvård (foniater). Har barnet en gomspalt sker behandling hos ett läpp-käk-gomspaltsteam (LKG-team), där specialistutbildade plastikkirurger utför operationen. För många barn med bristande gomfunktion kan en operation av gommen, där man anlägger en så kallad svalglambå, i kombination med talträning, förbättra gomfunktionen och därmed talet.
I de flesta fall är det önskvärt att familjen tidigt får kontakt med barn- och ungdomshabiliteringen. Graden och omfattningen av funktionsnedsättningen avgör vilka insatser som kan behövas. I habiliteringsteamen ingår olika yrkeskategorier som kan ge stöd. En del barn kan behöva undersökas av sjukgymnast för bedömning och råd om lämplig rörelseträning. Barnets allmänna utveckling ska följas och en utvecklingsbedömning av psykolog bör göras.
En mer omfattande neuropsykiatrisk bedömning, inklusive neuropsykologisk undersökning, och uppföljning är önskvärt för flertalet av barnen.
För de flesta av barnen behövs omfattande specialpedagogiska utredningar och insatser för att en bra skolgång ska kunna erbjudas. Information och planering i god tid inför skolstarten är viktig. Pedagogiken måste anpassas efter varje barns förutsättningar och utvecklingsnivå. Bra stöd i skolan för barn och ungdomar med 22q11-deletionssyndromet, både vad gäller inlärning och i kamratgruppen, är väsentligt.
En del vuxna med syndromet kan behöva fortsatta habiliteringsinsatser. Många har behov av kontakt med vuxenpsykiatrisk verksamhet.
Det är viktigt att hela familjens behov av psykologiskt och socialt stöd tillgodoses. Kontakt med kurator och psykolog kan ordnas genom sjukvården eller barn- och ungdomshabiliteringen. Kuratorn kan också informera om det stöd som samhället kan ge.
tisdag 13 april 2010
En sån toppen dag på alla sätt:-)
♥ Hipp Hipp hurra, Filip är 3½år idag!!!! mamma älskar dig ♥ Har haft en toppen dag, längesen jag kände så. men allt har varit jätte bra. Filip fick blommor på förskolan av en liten tjej, såå snällt. De hade saknat Filip verkade som, både personal och barnen, var ute med Julius en sväng vi busa o hade roligt. Vi fick en kallelse ner till Östrasjukhuset med, så den 18/5. åker vi ner för att sätta in hans nya medcin blir kvar där några dagar/vecka.
plocka lite fina vitsippor
måndag 12 april 2010
Kärlek och Hopp är de jag behöver
Funderar varför mina närmsta vänner bor så långt ifrån en. saknar er. vissa ser jag ju nu i Maj nere i GBGs fina skärgård!!
Så skönt ute, en riktig vår dag i Trollhättan. Nu är ♥ helt utskriven från NÄL, i väntan på att få åka till Östrasjukhuset, som blir i Maj. Vi ska vara där några dagar för att han ska få yttligare en ny medecin för hans lungor. Passar bra när vi endå ska ner på 22q11s årliga riksträff, ute i Göteborg skärgård. Kom nyss hem och tar de lite lugn. Efter ha varit och tittat på fina nya utemöbler till uteplatsen:-)
söndag 11 april 2010
Filip är hemma på permis och nu är det VÅR!!
Är lika seg som en Söndag;-) ♥ sover middag, o ja ska ta mig en kopp kaffe ute i mammas trädgård, Hennes granne spikar och fixar förfullt. Men de är väl så nu när det är VÅR! Filip är hemma och jag mår rätt okej. kan andas ut lite iallfall. hoppas han blir utskriven helt imorgon från NÄL, för nu är han ju hemma på Permis. snart blir det Östra igen. troligtvis i veckan eller nästa vecka.
annars har vi varit ute hela dagen först fikat o sen grejat me trädgårsdmöbler, tvättat cyklen, varit på en liten promenad med ♥ , snart kommer moster Emma Andersson hem till mamma. Nu väntar jag på mat, det blir potatis, kött o färska kantareller. inviga mammas glasaltan för i år. Då är det VÅR!
Hoppas på grillning snart med.
annars har vi varit ute hela dagen först fikat o sen grejat me trädgårsdmöbler, tvättat cyklen, varit på en liten promenad med ♥ , snart kommer moster Emma Andersson hem till mamma. Nu väntar jag på mat, det blir potatis, kött o färska kantareller. inviga mammas glasaltan för i år. Då är det VÅR!
Hoppas på grillning snart med.
lördag 10 april 2010
Äntligen hemma på Permis tills Måndag..
Nu är vi hemma på permis tills Måndag, OM Filip mår som idag, blir han helt utskriven. vi var ute för att se helekoptern men så va de så kallt men lagom tills vi kom in så kom den ju så klart, sen satt Filip inne och rita lite
Sååå gla älskingen är alltså nu är mammas ♥ frisk igen.. har nyss kommit hem ifrån bästa ungdomsvännen Jennifer Nilsson.
fredag 9 april 2010
Lite bättre igen, haft besök av skövde folk och imorgon blir de en sväng till kompisen Jennifer.
Haft en bra dag ihop med Carina Mikszath och eftermiddag hemma hos fam Sandahl med god fika. Annars har Filip var ute, idag för första gången på en vecka. såå mysigt, va va såå glad när de kom bussar och bilar, roligt nöje när man sitter inne i ett rum dag in o ut. Nu väntar vi på en sväng till Östrasjukhuset.
Nä nu blir det dejt med Kuddis, har snackat med Annika Isacsson hela kvällen. Imorgon ska jag till Filip på dagen sen på kvällen till Jennifer Nilsson. på vin o tjejkväll;-)
onsdag 7 april 2010
Vågar man hoppas att de har vänt med lilla hjärtat
8.00
Ringde till mamma som är med Filip på Näl, fick en färsk rapport för lilla ♥ , Det har tagit RS-virus prov på honom nu, sen har dom tagit in mer kissemedecin i armen+ pencelin. lung rönken, var väl inte helt bra men kunde inte se så mycket. mer info ikväll, kan inte svara på sms, så ni vet. jag har inga pengar kvar o ringa för på mobilen mina pengar pott är nådd. ringa till min mobil.
18.30
Skönt nu börjar de vända han mår faktiskt bättre. inte nått RS virus här inte, Idag var han faktiskt riktig pigg o glad en riktig trollunge, så hade jag ju med hans älskade leksaks buss. Vilket var en höjdare.
tisdag 6 april 2010
Ångest o en ledsen Mamma Hanna
Filip har blivit dåligare igen, jag mår jätte dåligt. tack för alla sms jag fått, men jag behöver nån omkring mig. inte bara via data/sms ja ni förstår hoppas jag. mamma Hanna gråter mest hela tiden. Varför?? Filip mamma älskar dig såå..Hoppas vi snart åker ner till Östrasjukhuset o så får de kolla upp honom igen..
fredag 2 april 2010
Filip ligger åter igen inne på NÄL, åkte in igår kl 16.00
Mamma Hannas hjärta blöder. snälla älskade trollunge bli frisk snart!
Inget är värre än att kämpa för sitt barns överlevnad, när de är allvarligt sjukt. Det jobbigaste är ensamheten och när många vänder ryggen till, mamma Hannas ♥ blöder. snälla älskade vän bli frisk snart. * gråter i det tysta*
Nej inte nu igen..Filip är sjuk, får se om de blir en sväng till NÄL!
Funderar om man hade telepati med Filip inatt eftersom ja sov oroligt, när jag kom till mamma och Filip hade han feber/hostig och svullnat upp igen Han har fått alvedon och extra kissemedecin (Impugan) för hans ♥ , här hemma nu. Får väl se om denna dagen slutar på NÄL tyvärr :-(
torsdag 1 april 2010
Filip är utskriven och det äntligen VÅR i Trollhättan
Nu har jag o Filip varit på konsum o köpt påskliljor till mormor/mamma Solveig Andersson sen satte jag o Filip och sola o hade de skönt med musik från min mobil, i solen vid mammas garagevägg. såå skönt äntligen är VÅREN här i Trollis.
Filip är såå pigg o go sitt vanliga jag, så nu är han hemma igen. kan andas ut ett tag till. Jag själv har ju varit i Göteborg på Östrasjukhuset igår, med blandade känslor, trevligt o träffa goa vänner och jobbigt med tanke på allt som har hänt med Filip där nere. Tack vare läkarna på Östra lever mitt lilla ♥ idag
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)